Kunststipendene er på plass
STAVANGER AFTENBLAD / Kultur 12.juli 2014
Tekst : Eli Næsheim
Foto : Jonas Harr Friestad
Akkurat nå har hun tre ulike prosjekter på gang. Alle i startgropen, men likevel såpass i gang at noen har funnet det verdt å satse på henne.
Nylig fikk Signe Christine Urdal til sammen 100.000 kroner fra Fritt Ord og Kreftforeningen til et video- og fotoprosjekt om å takle kreft. Omtrent samtidig kom beskjeden fra Nablusforeningen i Stavanger om at hun har fått et to måneder langt kunstneropphold på Vestbredden nå i høst. Men først drar Signe Christine Urdal til Utsira.
- Jeg har aldri vært på Utsira og gleder meg veldig, forteller Urdal. Rogaland fylkeskommune tilbyr et opphold på Utsira fyr til kunstnere fra inn- og utland som ønsker å bli faglig inspirert av naturen der.
Hvem er jeg?
Temaet i hennes kunstneriske arbeider er ofte identitet i vid forstand. Hun mener også at verkene hennes preges av at hun har studert sosialantroprologi.
Signe Christine Urdal er opptatt av mellommenneskelig forhold i videste forstand; evnen til å sette seg inn i andres situasjon, enkeltmennesket foran gruppen. hvordan livet påvirker oss, de eksistensielle spørsmålene.
- Kreft er en alvorlig sykdom, og det er mange måter å takle den på. Kulturtiltak kan være en måte å skape mer åpenhet, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen om hvorfor det bevilges støtte til eksempelvis Signe Christine Urdals kunstprosjekt.
Dette er også kunstnerens hyllest til en mor som døde av kreft.
Også den pårørende
Signe Christine Urdal har begynt med det de første videoopptakene av "Shadowland". Prosjektet handler om hvordan alvorlig sykdom påvirker oss som mennesker, vår identitet, og vårt forhold til andre.
- De kreftsyke og de pårørende jeg filmer reflekterer rundt sin egen situasjon. Og viser oss nok en gang at det essensielle er drømmen om et godt liv for hver enkelt av oss og våre nærmeste, enten det dreier seg om flyktninger, hiv-positive, romfolk eller kreftsyke, sier kunstneren, og nevner eksempler fra videoen hun lager nå; 42 år gamle Jane Elisabeth fra Stavanger som har vært erklært frisk det siste året, som snakker om feminitet. Mens 36-åringen Per Roger på Tynset er opptatt av sin rolle som far og syk.
- Menneskene du møter er i en sårbar situasjon?
- Derfor er det viktig at jeg snakker med dem i forkant, før jeg tar bilder eller filmer. At vi kommer fram til løsninger i fellesskap. Og at de jeg intervjuer får se det ferdige produktet før det offentliggjøres. Som kunstner har jeg et etisk ansvar for å ivareta de som stiller opp i kunstprosjektet, svarer hun.
"Shadowland" skal vises offentlig. Kunstneren regner med at det kan bli i 2016, kanskje før. Produksjonsstøtten gir henne tid til å utvikle prosjektet og tid til å finne rett visningssted. Kunstneren ser for seg et større galleri med rom nok til ettertanke.
Så blir det en ny runde med søknader i forbindelse med utstillingen. Det er ingen selvfølge at galleriet tar disse kostnadene.
To måneder noe annet
TAP (The Art Project) er et samarbeid mellom Nablusforeningen i Stavanger og kunstakademiet An-Najah International University i Nablus på Vestbredden. Residency-oppholdet hennes er en del av utvekslingsprogram av kunstnere fra Nablus- og Stavanger-regionen.
Reisen til Nablus betyr nye møter med mennesker i en presset situasjon. Signe Christine Urdal har vært i Palestina i forbindelse med et solidaritetsprosjekt før. Denne gangen forplikter hun seg til å ha et foredrag eller en workshop på kunstakademiet, og å fungere som vertskap til den kunstneren som sendes på gjenvisitt til Stavanger.
Ellers er der ingen krav om å lage eksempelvis en utstilling etter oppholdet. Men to måneder er lang tid, hvem vet.
Link
http://www.aftenbladet.no/kultur/billedkunst/Kunststipendene-er-pa-plass...